Udang Kukus (Gongten)Bhn5 Ekor Udang Galah (2 org mkn je-x leh makan byk sbb kolestrol)
1 btg Serai *
3 bj Cili Besar *
Cili Padi-depend nak pedas ke tak *
1 sb serbuk ayam
Sos Ikan
Garam n Gula
Sebesar ibu jari Asam Jawa
* BlendCaraA. Kukus(1) Kukus Udang+garam+gula+sos ikan dan toskan.Simpan air udang ni.
B. Kuah(1) Panaskan minyak
(2) Tumiskan bahan blend
(3) Selepas pecah minyak, masukkan air asam jawa+air udang+serbuk ayam dan rasa.Kalau tak masin masukkan sos ikan, kalau x manis masukkan gula.
(4) Tunggu sampai pecah minyak. Selepas siap, tuangkan kuah atas udang.
(5) Kukus sekali lagi supaya sebati.
(6) Siap
P/s: Resepi ni resepi chef wan masa tgk AFC channel
**********************************************************
Ayam Masak MaduBhnAyam
1 bj Bawang Besar (hiris)
3 Ulas Bwg Merah
2 Ulas Bwg Putih
Cili kering-depend nak pedas ke tak
1.5 sb rempah kari+air
1 sb sos tomato
2 sb madu
1 inci halia
2 btg kulit kayu manis
Daun kari
Cara(1) Ayam di gorng dgn kunyit
(2) Blend Cili merah+putih+cili kering(rebus dulu)
(3) Tumis daun kari
(4) Tumis bahan blend+halia+kulit kayu manis dlm minyak sederhana byk
(5) Selepas pecah minyak, masukkan rempah kari+sos tomato
(6) Masukkan madu, garam, gula secukup rasa
(7) Masukkan ayam
(8) Siap
Sempena Labour Day, kami adik beradik balik ke kg utk calebrate B'day Abah, Mak n Kakak. Jadi, aku telah buat Ice Cream Cake khas utk diorg. Kek lapisan atas coklat(half dr 1.5 liter) n lapisan bawah vanila(1.5 liter)+oreo. Pastu hias dengan biskut oreo jgk. Tapi malas nak hias dengan oreo hancur sbb lapisan bawah oreo tu pun dah kaya dengan oreo. Aku guna sebungkus biskut oreo. Yg hiasan atas tu bungkusan yg lain.Huhu..Kali ni guna acuan saiz 8 inci. Yg pasti sedap bangat.