<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5640394244364774871\x26blogName\x3dJom..citer-citer..\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pingucomel.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pingucomel.blogspot.com/\x26vt\x3d-1184473623583938958', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
....JoM..CiTer..cITeR....
Thursday, May 8

Khas utk kawan2 yang akan mengeluarkan duit dari akaun KWSP(Pengeluaran Pekerja Berpencen (SPPB))

Syarat:
Status Pekerjaaan Tetap(Surat 1) - Setelah tetap selama 3 tahun anda akan diberi status pekerja Berpencen(Surat2)

Perkara/Borang yg dperlukan
(1)Sila download dan isi borang ini(dlm PDF di www.kwsp.gov.my)
(a)Borang Pengeluaran SPPB
(b)Lampiran A
(c)Lampiran B - Maklumat Dan Pengakuan Ahli

Borang di atas hendaklah disertakan:
(1)Salinan(IC,Surat 1, Surat 2,Slip Gaji bulan pertama KWSP tidak dipotong)-disahkan oleh Majikan
(U/P) bahagian yang dia suruh cop jari tu, x yah la memandai nak pi cop sendiri. Nanti kat KWSP leh cop..heheh...sbb aku ari tu terpk gak nak cop sendiri..sib baik)
(2)Pengesahan Akaun-bg yang ada buku akaun just photostate info buku tersebut dan sekiranye akaun maybank macam aku ni yg tak de buku kene gi Maybank dapatkan Pengesahan Akaun dari Kaunter)
(3)Surat Pengesahan Majikan (Surat ini akan diberikan oleh HR setelah borang 1(b)& 1(C) di hantar ke HR utk pengesahan majikan: Majikan ialah Penolong Pendaftar, Jabatan Pendaftar iaitu Puan Sabarehan)

OK...itu je la kot antara borang2 yang perlu sblm anda start enjin ke KWSP (sila la download peta dalam web kwsp sekiranye anda tidak tau dimanakah kedudukan Pej KWSP)

Setelah sampai ke KWSP pergila ke kaunter dan anda akan diberikan no giliran..setelah menunggu selama sesaat(ni sbb td aku sorang je yg nak kuarkan duit kwsp..heheh)..anda akan dilayan oleh kerani disitu.Setelah borang anda disemak, cop jari telah dicop dan kerani itu puas hati, anda akan diberikan surat 'Akaun Penerimaan Permohonan Pekerja Berpencen".Setelah disoal-siasat tempoh masa penerimaan duit adalah diantara 1-1.5 bulan..hehhe ;)...pas kuar dari pej KWSP mesti sengih sampai ke telinga..huhuhu..

Haaa..lupa...kat borang tu tak leh liquid paper...tapi kalau tersalah kene sign initial kat situ...ok..tu je..maklumat yang penting kpd sesiapa yang memerlukannyer..sekian dari saya...