<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5640394244364774871\x26blogName\x3dJom..citer-citer..\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dTAN\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://pingucomel.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://pingucomel.blogspot.com/\x26vt\x3d-1184473623583938958', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
....JoM..CiTer..cITeR....
Sunday, March 29


Now I'm addict to Korean Drama 'Boys before Flower'. Selagi cerita ni tak habis di tayangkan, sampai tu la aku mengalami jiwa yg tidak keruan..tiap minggu hari selasa+rabu..aku akan tgk di internet di www.mysoju.com. Di sini ada banyak koleksi citer Korea, Japan + Taiwan. Walaupun aku ada kerja yg banyak, tetapi citer korea ini akan aku tonton..isk.isk..kalau la semangat aku wat keje macam aku tgk citer ni..confirm aku leh abis PHD cepat ni..apa nak jadi ni..rasa cam s'visor aku tak tau blog aku nikan..kalau dia tau, mampus la aku..pecah rahsia..hhehe..selasa, rabu depan ni..habis la citer ni ditayangkan..tak sabarnyer nak tau ending dia..Gu Jun Pyooo + Jandi..aku merestuinye.eeccececeh..wlaupun pun aku suka Ji Hoo..sian Ji Hoo ...

p/s-aku leh tgk citer korea sbb hubby tadek..huhu..jiwang sorg2..tak de sapa tau..
Saturday, March 28

Semenjak 2 menjak ni..semenjak berdiet..kononnyer, aku mengalami situasi nak makan makanan yg sedap2 dan berkalori tinggi..huhu..adakan sbb berat aku turun?ahh..salah la..salah..sbbnyer aku mmg tak tahan berdiet ni..seksa bila makan makanan yg tak besh..jadi plan dalam pale dlm seminggu ni ialah nak masak pizza ngan Cheese cake..(ni maybe sebb aku dah jumpa kedai supplier barang2 buat roti dan kek ni)..abisla..pasni..jadi aku surf tenet cari resepi Cheese, jumpa Nigellanye resepi dan pelbagai lagi..setelah mengkhatam video how to make a cheese cake by nigella..proses seterusnyer akan dilaksanakan sewaktu aku balik kg..dlm dok berkeinginan nak makan ni..tapi kene pk gak..sapa nak abiskan pizza ngan cis cake ni kan..jadi kene la balik kg..bg mak abah,adik beradik makan..

Setelah sampai di Kg, ari sabtu proses pembuatan cheese bermula.Aku plan nak wat oreo cheese cake, pagi2 dah wat dianyer base..guna sebungkus biskut oreo dibuangkan krimnyer..dihancurkan..pastu masukkan dlm acuan kek..tgh godek2..tiba2 abis base dia tumpah..ni sbb aku cuai sangat la ni...abis separuh base dia kene buang..uuu..sib baik aku ada beli lebih..macam2 tau2 je..huh..tghari kek berjaya dimasak.tapi kene tunggu esok kalau nak makan..sbb kene masuk dlm fridge dulu..tapi rasa macam sedap je..perasan je aku ni...decorating tu x come sangatla..aku tak de hasil seni...letak choc ganache ngan main tabur2 je serbuk oreo..


Petang tu kek ni+abg din,kek la+mukmin, balik..malam tu aku wat pizza dlm 3 biji, hawaian chicken+seafood..kek la plak buat sushi..semua sedap..tinggal sebijik je pizza yg tak habis sbb kekenyangan..tapi malam ni memang meriah..macam ada kenduri je..sempena apa tah buat makan2 malam tu...hmmm..tak sabar nak makan cheese cake esok..alamatnyer bertambahla berat aku ni..humm..sambung diet la selasa ni..huhu



Resepi Cheese Cake ni hasil gabungan resepi dari Kraftfood+Nigella
Cheese Cake Oreo

Base
1 bungkus Oreo dibuangkan krim-dihancurkan
1/3 cwn butter(dicairkan
)

Filling
500g Cream Cheese-keluarkan dari peti ais sejam sblm(kalau sejuk nanti berketul2)
1 cwn whipping cream
3/4 cwn castor sugar
3 biji telur
1 sudu teh vanila
1 sudu besar tepung castard(kalau tak de ganti ngan tpg jgg 1 sb+gula+vanila)
Beberapa biskut oreo di patah2kan(ni tak yah buang cream dia-packet ke 2)


Cara

Base
Campurkan Oreo hancur+butter. Tepekkan pada acuan(springform).Lapikkan acuan ni dgn kertas minyak yg selalu guna utk bakar biskut tu, wane putih.Apa ek namanyer.Supaya senang nak keluarkan base dia utk letakkan dalam pinggan nanti.Masukkan dlm freezer.

Filling
Onkan oven sebanyak 180 celcius.Pukul(Medium Beat) Cream Cheese + gula sampai kembang. Masukkan vanilla+whipping cream+tepung custard.Pastu masukkan telur.(slow beat je).Just utk sekatakan telur ngan aduanan td.Pukul guna tangan pun tak pe.Kalau overbeat, cheese cake akan crack permukaan dia.Pastu masukkan adunan td dlm acuan.Masukkan separuh pastu masukkan biskut oreo yg dipatah2kan tuh.Pastu masukkan semua adunan td. Bakar Cheese cake dgn menggunakan kaedah water bath (Rendamkan acuan kek ke dalam bekas berisi air panas dan masukkan dlm oven).Tetapi sblm tu balut acuan dengan alumunium foil.Jgn sampai bocor plak, kang air yg rendam td masuk dlm cheese dah plak jadi cheese cake rebus. Bakar selama 1 jam.Selepas siap, off oven letakkan je supaya dia sejuk dlm oven tu.Buka pintu oven tu.Pas rasa cam dah sejuk sikit, masuk dlm fridge dan sejukkan semalaman.Leh la bak decorate pape, utk sesapa yg kretip. Sekian.