Ayam Berempah Terengganu
Bahan
Daging Ayam
1 cwn tepung jagung
2 sb serbuk kari
1 sb kunyit
1 sb cuka
1 biji telur
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
Garam
Air
Cara
(1) Pukulkan telur.Rendamkan ayam dlm telur ni.
(2) Bancuhkan tpg, srbk kari, kunyit, cuka, jintan, garam dan air.Bancuhan hendaklah pekat.
(3) Celupkan ayam dengan bancuhan. Gorengkan sampai garing.
(d) Siap.
************************************************************
Masak Lemak Cili Api
Bahan
Ikan
1.5 inci kunyit hidup
cili padi (depend nak pedas ke tak)
1 btg serai (diketuk)
1 kpg Asam keping
Santan(pekat dan cair)
*pekat(perahan pertama), cair (perahan ke 2)
Cara
(1) Kunyit, cilipadi di blendkan.
(2) Masukkan bahan blend ke dlm periuk, masukkan sekali serai.
(3) Bila dah nak hampir kering, masukkan santan pekat. Masa ni api pelan dan sentiasa kacau.Jgn ditinggalkan, sbb kita tanak dia pecah minyak. Pas tu masukkan santan cair.
*pecah minyak bila keadaan santan bukan lagi macam susu dan terdapat 2 lapisan yg mana lapisan atas wane putih, lapisan bawah air jernih. Maknanye masakan anda fail dan anda sepatutnye malu...huhu..jgn masak ni kalau mak mertua dtg..kot2 terpecah minyak taw.
(4) Dah menggelegak sikit.Masukkan garam dan asam keping.
(5) Masukkan ikan dan kacau sampaila dia masak.Leceh betul masakan ni.
(6) Siap.
************************************************************
<
Paprik Ayam
Bahan
Ayam(di potong kecil)
2 bj bwg putih
1 sb cili blend
3 sb sos tiram
3 sb kicap
Carrot*
Bunga Kobis*
Baby corn*
Kacang Panjang(di potong)
Daun Limau Purut*
Cili besar*
Bwg Besar*
* dihiris
Cara
(1) Tumiskan bwg putih.Masukkan ayam(supaya tak hanyir)
(2) Masukkan cili blend. Tunggu.
(3) Masukkan sos Tiram dan kicap.
(4) Dah kering masukkan sayur, bwg, cili merah, garam, daun limau purut.
(5) Siap