Ikan Cencaru Sumbat
Bahan
Ikan Cencaru dibelah belakang(2 ekor-1 aku, 1 hubby)
Kunyit+garam
Bahan utk Sumbat
Bwg merah & Putih (2:1)
Cili kering (hentam je)-rebus
3/4 cwn kelapa -ni actually hentam gak
2 bj buah karas
1/2 inci kunyit
2 btg serai
Asam jawa
sos ikan
garam, gula perang (sllu gna gula perang sbb lg sdp)
Cara
(1) Siang Ikan cam biasa pastu belah belakang dia sampai ekor.Perap dnn kunyit+garam.
(2) Blend bwg, cili kering,buah karas, kunyit, serai.
(3) Tumis kan bahan blend dan tunggu hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa.
(4) Blend kelapa + air sikit. Masukkan dlm masakan td.
(5) Masukkan sos ikan, gula, garam.
(6) Kecilkan api dan kacau2 sampai kelapa kering.(ni depend la nak kering ke basah2)
(7) Sumbatkan sambal ke blkg ikan. Sbb tanak kasik kuar sambal tu..intai2 dlm fridge ada daun kunyit..hehe..ikat je ngan daun kunyit. Kalau nak ikan daun pandan pun ok.
(8) Goreng ngan minyak sikit je..kene badan je..kot sambal jd itam..hehe..cuba tgk seko ikan tu jadi itam sambal dia.tp kat luar je..tapi yg second lawa je..belajar dr kesilapan la tu..huhu
(9) Siap.
