Bahan:
Ikan Kerapu Kecik-hehe
3 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 bj Cili besar*
5 bj cili padi*
2 btg serai*
Halia (sikit je)*
2 sb sos tiram*
2 sudu sos Ikan*
1 biji tomato(dadu)
2 bj Limau nipis
Carrot (hiris)
Daun limau purut (hiris)
Daun ketumbar
Gula Garam*
*Di blend
Cara
1.Blend bahan (*) dan perapkan ikan(Rasa dahulu-rase pedar2 sikit sbb belum masak)dlm 15 mnt.
2.Taburkan carrot+tomato_daun limau purut atas ikan.
3.Kukus ikan selama 15 mnt.Pastu perahkan limau nipis atas ikan. Letakkan daun ketumbar.Kukus lagi selama 5 minit. Siap.
_____________________________________________________________
Ayam Bakar Kunyit
Bahan
Daging Ayam
Kunyit (yg ubi tu)
5 Ulas bwg merah
3 Ulas bwg Putih
Garam secukup rasa
Cara
1. Blend semua bahan.
2. Masakkan bahan blend,garam dan masukkan ayam.
3. Masak sampai nak kering.
4. Bakar sampai garing.-alaskan dengan daun kunyit(sbb ada amik banyak masa blm kg hari tu.Nak perabiskan la ni)
5. Siap.
